Izjava Mednarodne organizacije socialnih delavk in delavcev

Socialno delo se izredno dobro odziva na krizo Covid 19, čeprav številne države poročajo o pomanjkanju zaščitne opreme, zadostne podpore in potrebnih virov, ocenjuje generalni sekretar dr. Rory Truell. IFSW pošilja sporočilo – čestitke vsem socialnim delavkam in socialnim delavcem za pomembno vlogo pri reševanju življenj.

Posebej poudarja pomen uveljavljanja prakse, da se pomaga brezdomnim ljudem, ki ne morejo »ostati doma« ter odprtju telefonskih številk za družinsko svetovanje in zagotavljanja neposredne varnosti za primere nasilja v družinah. Podpira boj proti izolaciji starih ljudi na domu.

Poudarja pa tudi vizijo, ki jo prinaša svetovna kriza s seboj. Vizija boljših, spoštljivih in trajnostnih družb. Vizija, v kateri lahko naši družbeni sistemi aktivno izkoreninijo razmere, ki vodijo do bolezni, se razvijejo in eksplodirajo v podnebnih spremembah in revščini.

Socialne delavke in socialni delavci na vseh ravneh imajo znanje in sposobnosti, meni, da ne le da obravnavajo varnost, temveč tudi, da strah, žalost in izgubo pretvorijo v krepitev moči in socialno preobrazbo.

Izjava generalnega sekretarja IFSW